Motor met vuurwerkschade, en nu?
Het jaar 2014 is afgesloten en het nieuwe jaar is officieel ingegaan. De top-zoveel op radio en tv, veel te veel oliebollen en natuurlijk vuurwerk zijn vaste tradities bij oud en nieuw. Bij die jaarlijkse tradities horen helaas ook meldingen van vuurwerkschade. Jaarlijks worden er in de eerste dagen na de jaarwisseling veel meldingen van vuurwerkschade gedaan. Schade aan huizen en voertuigen komt bij het afsteken van vuurwerk het meest voor. Deels wordt dit veroorzaakt door vandalisme, maar schade ontstaat ook vaak door ongelukjes.
Genoodzaakt buiten parkeren
Mensen die geen ruimte hebben om hun tweewieler in een schuurtje te zetten of bijvoorbeeld middenin de stad wonen, zijn vaak genoodzaakt om hun motor op een parkeerplaats of op de stoep te parkeren. Geparkeerde motoren zijn al snel het mikpunt voor vandalen. Tijdens de jaarwisseling lopen veel voertuigen vuurwerkschade op door stunts met vuurwerk. Pijlen worden bijvoorbeeld aan de motorfiets vastgemaakt of ze worden vanuit de uitlaat afgestoken. Ook zwaardere knallers worden vaak in de richting van voertuigen gegooid. Een motor loopt dan al snel vuurwerkschade op.
Goed verzekerd
Schade wordt in veel gevallen vergoed door de verzekeringsmaatschappij, maar het is wel sterk afhankelijk van hoe een motorvoertuig is verzekerd. Een motorfiets kan op drie verschillende manieren worden verzekerd, maar de enige verzekering waarbij ook vuurwerkschade wordt vergoed is de All Risk verzekering. Alleen als er sprake was van brand kan een WA plus Beperkt Casco verzekering nog iets dekken, maar dat wordt een lange weg met veel getouwtrek met de verzekeringsmaatschappij waarbij je bent aangesloten. Als er duidelijk sprake is van vandalisme kun je aangifte doen. Een claim voor schade door vandalisme gaat vaak wel ten koste van je schadevrije jaren. Dit geldt dus ook voor vuurwerkvandalisme. Als je zelf schade hebt veroorzaakt wordt dat door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed.
Motor met vuurwerkschade verkopen
Het is niet te hopen dat je motor iets van de jaarwisseling heeft meegekregen, maar wat kun je eigenlijk doen als je wel de dupe bent geworden van vuurwerkschade? Een motorfiets heeft een bepaalde waarde en die waarde kan snel dalen. Vuurwerk kan grote schade aanrichten. Het is dan nog maar de vraag of de motor het nog wel waard is om gerepareerd te worden. Als je er in 2014 ook al over nadacht om de motorfiets te verkopen is dit misschien het moment om dat te doen. Treurig is het wel, maar je motor is ook met vuurwerkschade nog niet helemaal afgeschreven. Je kunt op verschillende manieren je motor verkopen.
- Verkopen via dealer
Je kunt je motor verkopen aan een handelaar in de buurt. Het is alleen wel de vraag of die handelaar op dit moment zit te wachten op jouw specifieke motor. Misschien past de motor niet bij hun aanbod, of hebben ze geen tijd om de motor nog wat op te lappen. Een passende prijs afspreken lukt dan misschien helemaal niet.
- Verkopen aan particulier
Je kunt je schademotor proberen te verkopen aan particulieren. Dit kun je bijvoorbeeld online doen. De kans is alleen wel klein dat iemand anders jouw motor met vuurwerkschade wil kopen en dus zul je hoogstwaarschijnlijk weinig biedingen op je motor ontvangen. Omdat je je tweewieler al buiten hebt geparkeerd wil je niet dat ‘ie daar nog veel langer blijft staan. Snel verkopen is dan wel gewenst.
- Online verkopen aan professionele inkopers
Een derde mogelijkheid is je motor verkopen via ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl. Er zijn meer dan 8.000 erkende inkopers aangesloten die allemaal kunnen bieden op je aangemelde motor met vuurwerkschade. Alleen de inkopers die oprecht interesse hebben in jouw motor zullen een bod plaatsen, en je mag van ons aannemen dat die er altijd zijn. Binnen één dag kun je al je schademotor verkopen en zo kun je het nieuwe jaar hopelijk toch nog goed beginnen.