Angst voor motorrijden
Het motorseizoen is weer losgebarsten en de meeste motorrijders hebben hun eerste ritten al gemaakt. Heerlijk zou je denken! Maar wat nu als je een bepaalde angst hebt ontwikkeld en daardoor niet rijdt? In deze blog lees je wat je kunt doen om toch weer op te stappen. Angst voor motorrijden kent verschillende oorzaken. Als je weet waar de angst vandaan komt kun je kijken wat je kunt doen om die angst te overwinnen en toch je hobby kunt uitoefenen. We zetten een paar oorzaken op een rij en omschrijven hoe je daar volgens deskundigen het beste mee om kunt gaan.
Angst na een ongeval
De meeste motorrijders die niet meer op durven te stappen hebben een valpartij gehad of waren betrokken bij een ongeval. De schrik kan er dan goed inzitten. Het is voor die motorrijders belangrijk niet te lang te wachten met heropstappen, anders wordt de drempel om weer op te stappen steeds groter. Begin met een kort ritje en kies voor bekend gebied. Probeer ontspannen te rijden en bouw je motorritten rustig op.
Angst door weinig ervaring
Met name beginnend motorrijders kunnen nog onzeker en daardoor angstig zijn. Na het halen van je rijbewijs moet je blijven rijden om je motor te leren kennen en om het motorrijden goed onder de knie te krijgen. Alleen met ervaring kom je verder en raak je van je onzekerheid af. Maak regelmatig een ritje en rijd ook samen met iemand die meer ervaring heeft en je kan helpen.
Angst voor bochten
De bijzondere verrichtingen zijn heel concrete oefeningen die je leert en waar je het AVB examen voor moet halen. De motor laten afschuinen in bochten is iets waar je vooral in de praktijk handigheid in krijgt. Probeer altijd ontspannen te rijden en kijk ver vooruit. Als je ziet wat er in je omgeving gebeurt kun je daar beter op anticiperen. Lukt het niet of kijk je op tegen het nemen van bochten? Zoek een weg met veel bochten zodat je je motor leert kennen en weet hoe ver je kunt gaan. Je kunt eerst ook op een leeg terrein bochten oefenen. Dat kun je in plaats van zittend ook staand doen. Op die manier blijf je zelf overeind staan en durf je je motor platter te leggen. Maak de cirkel steeds kleiner en blijf vooruit kijken. Op die manier krijg je er handigheid in en kun je met de juiste snelheid een bocht nemen.
Angst om te remmen
Remmen is ook zo’n handeling waar veel motorrijders angstig voor zijn. Als je plotseling moet remmen kun je met een motor snel onderuit gaan. Bij rijlessen weet je wanneer je moet remmen en wordt je gecorrigeerd als het niet goed gaat. Je bent er op dat moment bewust mee bezig. Maar als je in de praktijk plotseling moet remmen kan dat tegenvallen. Je komt als het goed is ook niet dagelijks in zo’n situatie. Moet je een noodstop maken? Trek de koppeling in en gebruik alleen de voorrem. Honda heeft het DCBS (Dual Combined Brake System) ontwikkeld waarbij door de bediening van de remhendel de achterrem ook een klein beetje wordt meegenomen. Dat geldt andersom ook. Alleen bij een zware motor, zoals een chopper, gebruik je de achterrem meer omdat de drukverdeling anders is. Door het remmen vaker te oefenen wordt het een automatisme. Je kunt dat, net als het oefenen van bochten, op een leeg parkeerterrein doen.
Angst voor rijden in regen
Raak niet ontmoedigd als het buiten regent. Rijden op een nat wegdek helpt je juist om meer handigheid te krijgen in het motorrijden. Bovendien raak je door die ervaring minder gespannen als je toch een keer wordt overvallen door een regenbui. Op een motor heb je nauwelijks last van aquaplaning, maar probeer natte sporen te vermijden. Ook moet je oppassen voor markeringsstrepen op de weg. Die worden glad bij regen. Let ook op putdeksels en mogelijke diesel- of olievlekken. Let altijd op je positie van de weg. Houd de linkerkant van de rijbaan aan.
Hulp bij heropstappen
De adviezen zijn voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn motorrijders die wat meer hulp nodig hebben. Voor elke situatie zijn er cursussen en trainingen om je hindernissen te overwinnen. Verschillende rijscholen bieden die mogelijkheid en ook de KNMV heeft een aanbod aan trainingen om je te helpen weer op te stappen.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:
- Remtechniek en het juiste onderhoud
- Motorrijden met duopassagier
- Wat is een betrouwbare motorfiets?
- BRAVO: Tips voor het onderhoud van je motor
- Ergernissen: motorrijders versus automobilisten
Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motor, scooter, quad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.