zonder gedoe. verkocht.
meld je motor gratis en vrijblijvend aan

Ik weet mijn kenteken niet

Of voer kenteken in

Persoonlijke hulp bij de verkoop

Onze experts lopen alles zorgvuldig na

Gerenommeerd, betrouwbaar dealer netwerk

De onderhandelingen worden uit handen genomen

Helpen met de levering, overschrijving en betaling

STAP 1

Aanmelden van je motor

Meld je motor snel en eenvoudig aan door een paar vragen over je motor te beantwoorden. Voeg ook recente foto’s van je motor toe voor een sneller resultaat.

STAP 2

Wij helpen je met het bepalen van de marktwaarde

Met onze database en het actief benaderen van dealers, zoeken we samen naar een goed bod uit de markt. Dit bod is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

STAP 3

Verkopen van je motor

Ga je akkoord met het bod? Dan wordt je motor opgehaald, betaald en gevrijwaard! Zonder verdere kosten.

Je motor verkopen doe je niet elke dag. Voor veel eigenaren is een motor een kostbaar bezit. Er zijn maar weinig motorrijders die als vervoersmiddel enkel een motor hebben. Vaak staat er ook nog een auto voor de deur. Een motor heeft vooral ook emotionele waarde. Als dan het moment is gekomen om je motor te verkopen wil je dat het goed gaat. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, maar welke manier past het beste bij jou?

Denk jij: ik wil mijn motor verkopen, maar weet je nog niet hoe? In dit artikel informeren we je over de mogelijkheden zodat je de juiste keuze kunt maken.


1. Motor verkopen: de reden

Achter elke motor die verkocht wordt zit een ander verhaal. Vaak verkopen motorrijders hun motor als ze op zoek gaan naar een andere motor. Dat kan zijn omdat een motor is verouderd, schade heeft of omdat iemand concreet op zoek is naar een snellere, zwaardere of juist lichtere motor. Een andere reden is tijdsgebrek waardoor een motor vaak stilstaat. Zonde natuurlijk, want dat kost geld en de conditie van een motor wordt er niet beter van.

Verkopen is niet altijd een vrijwillige keuze. Er zijn ook motorrijders die (tijdelijk) moeten stoppen omdat ze op korte termijn geld nodig hebben. Daarnaast kan door ouderdom of fysieke ongemakken het motorrijden niet meer gaan. Als je, om wat voor reden dan ook, je motor gaat verkopen kan dit op verschillende manieren. Mede afhankelijk van de reden kies je een van de opties.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in



2. Wat is mijn motor waard?

De waarde bepalen van jouw motor kan lastig zijn. Het komt vaak voor dat motoreigenaren andere verwachtingen hebben van de marktwaarde dan wat werkelijk mogelijk is. Voordat je je motor gaat verkopen is het daarom goed om te weten wat je motor waard is. Aan de hand daarvan kun jij je vraagprijs bepalen. Maar hoe kom je daar achter?

Je kan starten met een kentekencheck van je eigen motor. Hier kan je de basisgegevens, staat en geschiedenis checken. Potentiële kopers kunnen deze informatie ook zien, dus is het handig om te controleren wat er staat. Verder raden we je aan om zelf online te gaan kijken naar het aanbod van motoren van het merk, model en bouwjaar van jouw motor. Bekijk meerdere motoren en let daarbij ook op de kilometerstand. Dit heeft een grote invloed op de waarde. Op deze manier krijg je een aardig beeld van de actuele waarde van je motor.

Er zijn ook websites waar je gratis de dagwaarde van je motor kunt bepalen, maar die prijzen zijn niet overal gelijk. Dat heeft te maken met het feit dat op sommige websites achteraf nog onderhandeld wordt over de prijs. Via deze site kun je ook een gratis waardebepaling opvragen en, als je dat wilt, meteen voor de geboden prijs je motor verkopen. Mits je omschrijving klopt met je motor is die prijs gegarandeerd. Er wordt achteraf niet onderhandeld over de prijs.



3. Motor verkopen, de mogelijkheden

Je kunt tegenwoordig op veel manieren je motor verkopen. Maar dat de keuze niet makkelijk is begrijpen we. Want wat vind je belangrijk? Vind jij een hoge prijs krijgen het belangrijkst? Vind je het leuk om te kijken wie er allemaal belangstelling heeft? Of wil je er vooral zelf zo weinig mogelijk tijd aan besteden? Deze factoren spelen een rol bij je keuze. Kies vooral de manier die het beste bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. Hieronder staan de meest gebruikelijke manieren.

3.1 Motor verkopen via Marktplaats

Als het gaat om het verkopen van (gebruikte) spullen denken de meeste mensen al snel aan een site als Marktplaats. Dit is de meest populaire website als het gaat om online spullen verkopen. Per maand wordt Marktplaats door ruim 7 miljoen mensen bezocht, om te verkopen én te kopen.

Wil je veel mensen bereiken? Dan is Marktplaats een manier om je motor te verkopen. Je plaatst zelf een advertentie met een beschrijving en eventueel foto's en je ziet meteen of het bekeken wordt. Wil je biedingen ontvangen, of heb je liever dat geïnteresseerden meteen contact met je opnemen? Je bepaalt het helemaal zelf bij het opstellen van de advertentie. Je betaalt voor het aanbieden van je motor minimaal €24,- en bent daarmee vier weken zichtbaar. Je hebt daarmee alleen geen garantie dat je hier je motor verkoopt.

3.2 Bordje ‘te koop’ aan je motor hangen

Je motor verkopen kun je heel basic doen door je motor in de tuin te parkeren met een bordje ‘te koop’ erbij. Je ziet het nog wel eens gebeuren. Het kan heel effectief zijn, maar je moet daarbij wel geluk hebben. Je bent in het voordeel als je aan een drukke straat woont. Dan wordt je motor veel gezien. Het nadeel is dat waarschijnlijk 99% van de voorbijgangers niet tot je doelgroep behoort. Het kan dus lang duren voordat je een serieuze geïnteresseerde aan je deur krijgt.

3.3 Motor in consignatie verkopen

Veel motoreigenaren die stoppen met motorrijden kiezen voor verkoop in consignatie. Dat betekent dat de motor bij de dealer in de showroom wordt geplaatst. Je spreekt met de dealer af wat je vraagprijs is. Je kunt je voor de prijs ook laten adviseren door de dealer. Nadat je de motor bij de dealer in de showroom zet hoef je alleen maar te wachten op een telefoontje met de mededeling dat je motor is verkocht. Hoe lang dit duurt is moeilijk in te schatten. Meer informatie over een motor in consignatie verkopen vind je in onze blog hierover.

3.4 Motor inruilen

Je kunt je motor ook inruilen bij een dealer. Dat doe je wanneer je een andere motor koopt. Je zoekt een motor uit die je wilt kopen en gaat vervolgens over de prijs onderhandelen. Daarbij wordt vaak over één prijs gesproken: de prijs die je voor de nieuwe motor betaalt, minus de inruilprijs van je gebruikte motor.

Bij auto’s gaat dit over het algemeen iets makkelijker. Niet alle motordealers zitten namelijk op elk willekeurig model te wachten. Veel motordealers zijn gespecialiseerd in een bepaalde tak van motoren.

3.5 Verkopen via social media

Social media worden steeds vaker ingezet om spullen te verkopen. Kijk maar naar de groepen op Facebook waar je per postcode of plaats je spullen kunt aanbieden. Je plaatst een advertentie en je bereikt meteen iedereen uit de buurt die lid is van de facebookgroep. Ideaal als je weet dat mensen makkelijk even langs kunnen komen om je motor te bekijken. Via via worden er ook vaak tips doorgegeven, dus je kunt hier best nog wel eens succes hebben. Het nadeel is dat het publiek in deze groep heel breed is.

Wil je juist de motorrijders bereiken? Dan kun je je beter richten op een specifieke groep alleen voor motoren. 'Motoren te koop' is zo’n Facebook groep waarbij alleen motoren worden verkocht. Deze groep heeft rond de 14.000 leden die een motor willen verkopen, danwel kopen.

3.6 Verkopen via ikwilvanmijnmotoraf.nl

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is een verkoopsite waarbij je online gratis je gebruikte motor kunt verkopen aan een RDW-erkende dealer. Of je nu een jong gebruikte motor hebt, een oud model of een schademotor hebt staan. Je vult gegevens over je motor in, en daarna wordt het verdere onderhandelingsproces voor je gedaan. Op basis van jouw informatie plaatsen aangesloten dealers biedingen. Je ontvangt het hoogste bod en je bepaalt uiteindelijk zelf of je akkoord gaat. Je hoeft zelf niet te onderhandelen met de dealer.

Deze website richt zich uitsluitend op verkoop van particulier naar dealer. De website met het aanbod is daarom ook afgeschermd, je kunt hier als particulier geen motor kopen. Daardoor kan een site als ikwilvanmijnmotoraf.nl ook beloven dat de verkoop 100% veilig is.

Er zijn meer vergelijkbare verkoopsites waar je je motor kunt aanmelden. Het voordeel bij ikwilvanmijnmotoraf.nl is dat je het grootste netwerk bereikt. Over het algemeen betekent dat dat je sneller, en dankzij de vele aangesloten dealers, in de meeste gevallen voor een betere prijs je motor kunt verkopen. Ga je voor de beste prijs? Dan is dit misschien niet de meest ideale manier voor jou. Immers, de dealers die je motor inkopen gaan je motor waarschijnlijk weer doorverkopen. Zij willen er natuurlijk ook iets aan verdienen.


Kies voor ikwilvanmijnmotoraf.nl als je voor veiligheid en gemak gaat: je loopt geen enkel risico en hoeft je nergens zorgen over te maken. Je hoeft zelf niet te onderhandelen met dealer of af te spreken met particulieren voor bezichtigingen of proefritten. Je ontvangt vervolgens een goede, eerlijke prijs. Lees hier stap voor stap hoe je motor verkopen via ikwilvanmijnmotoraf.nl werkt.


3.7 Samenvatting

Hieronder vind je in een handig overzicht de voor- en nadelen van de verschillende verkoopmethodes.

4. Tips voor een succesvolle verkoop

4.1 De juiste informatie

Als je je motor gaat verkopen heb je een advertentie nodig. Kies je voor Marktplaats? Dan moet je advertentie pakkend zijn en informeren. Je probeert immers je motor te verkopen aan particulieren én je wilt opvallen in het aanbod. Kopers willen niet alleen de technische informatie, maar ook jouw ervaring met de motor weten. Hoe rijdt hij en waarom verkoop je je motor? Zo krijgt een koper een beter beeld. Verkoop je je motor aan een dealer? Dan is de reden van verkoop vaak minder van belang, al mag je het natuurlijk altijd noemen.

In eerste instantie zijn bij de verkoop van je motor de volgende drie punten van belang: merk, model en bouwjaar. Daarnaast is de kilometerstand belangrijk om een goed beeld van je motor weer te geven. Vervolgens komt de staat van je motorfiets. Hoe is het profiel van de banden en wat voor opties heeft je motorfiets? Dit zijn essentiële dingen om te weten. Hoe minder informatie je geeft, hoe meer vragen er komen.

4.2 Wees eerlijk

Houd nooit informatie achter. Vroeg of laat komt een koper daar achter en daar heeft niemand iets aan. Wees eerlijk in je informatie. Is je motor een keer gevallen? Vermeld dit dan. Zijn er onderdelen beschadigd of heeft je motor roest? Vertel hier dan over. Ook hoeveel schade er eventueel is. Door overal eerlijk en helder over te zijn is de kans op succes groter. Dat klinkt misschien wat raar als je probeert een oude verroeste motor te verkopen, maar de mensen die reageren weten waar ze op bieden en zijn dan dus oprecht geïnteresseerd. Je hebt er niks aan als mensen bij het zien van je motor meteen afhaken of minder willen betalen. Uiteindelijk wil je gewoon dat iemand de motor mee neemt voor een goede prijs.

4.3 Foto’s van je motor

De uitdrukking ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ gaat ook zeker op bij het verkopen van een motor. Je kunt met foto’s immers alles laten zien: hoe goed een motor is onderhouden, of wat eventueel de schade is. Gebruik geen foto’s van vijf jaar oud, maar maak nieuwe foto’s. Het beste kun je eerst je motor schoonmaken, zodat je alles goed kunt laten zien. Net als bij het geven van informatie geldt ook hier dat je niets moet verbergen. Zit er een deuk in de tank? Laat dat zien. Heeft je motor roest? Maak hier een foto van. Alleen op die manier kan de verkoop een succes worden. Ziet je motor er picobello uit? Foto’s! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Zo zorg je er zelf voor dat de kans het grootst is op het ontvangen van een goede prijs voor je motor.

4.4 Motor papieren

Heb je alle papieren bij elkaar? Als je je motor verkoopt, heb je het tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs nodig. Met die documenten kun je je motor op een andere naam zetten. Dit zijn de documenten die je nodig hebt:

  • het Tenaamstellingsbewijs 1a en 1b; en
  • het Overschrijvingsbewijs

Of

  • de kentekencard; en
  • de tenaamstellingscode, deze bestaat uit 2 delen met in totaal 9 cijfers

4.5 Het juiste moment

Veel mensen zitten met de vraag: wanneer is een goed moment om je motor te verkopen? Afhankelijk van de verkoopmethode kun je dit bepalen. Verkoop je aan particulieren? Dan kun je het beste vroeg in het seizoen je motor verkopen. Dan zijn motorrijders weer bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen en is de vraag naar motoren groter. Verkoop je aan een dealer? Zelf of via ikwilvanmijnmotoraf.nl? Dan maakt het in principe niet uit. Dealers zijn het hele jaar door bezig met het aanvullen van hun voorraad. De kans op succes is dan net zo groot als in het voorjaar. Laat je motor dus niet een hele winter staan, als je er graag vanaf wilt.

4.5 Wees bereikbaar

Heb je je motor te koop gezet? Zorg er dan voor dat mogelijke kopers je kunnen bereiken. Een telefoonnummer vermelden kan helpen als je snel wilt handelen. Geïnteresseerden kunnen je zo snel bereiken bij vragen of interesse. Een e-mail adres is al een goed begin, maar zorg er wel voor dat je je inbox in de gaten houdt en ook mailtjes zo snel mogelijk beantwoord.


5. Conclusie

Je motor verkopen hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor het grootste succes doe je er goed aan om het wel voor te bereiden. Zorg dat je de informatie over je motor compleet hebt en maak nieuwe foto’s. Kies voor de manier waarbij jij je goed voelt. Bijna elke methode heeft zowel voor- als nadelen. Je moet voor jezelf bedenken wat het zwaarst weegt.

Wil je op een makkelijke manier en zonder risico’s je motor verkopen? Meldt je motorfiets dan gratis en vrijblijvend aan op ikwilvanmijnmotoraf.nl. Op de pagina met onze werkwijze kun je alles stap voor stap nalezen.


Succes met de verkoop van jouw motor!


Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands