Oldtimer motor komt weer tevoorschijn

Heb jij een oldtimer motor? Dan heb je een bijzondere machine in je bezit. Klassiekers vallen op en zijn over het algemeen veel waard. Het motorseizoen is al een tijd geleden begonnen, maar de klassiekers laten meestal nog even op zich wachten. Ben jij er al op uit geweest met je oldtimer? Vandaag is zo’n dag. Er waait een zacht briesje en de zon is al sterk. Je trekt de deur van je schuur open en de zonnestralen bereiken je motor. Hij is er klaar voor en jij ook. Niets staat vandaag tussen jou en je oldtimer in. Je brengt je motor naar buiten en dan komt dat moment dat je hem mag starten. Je weet dat hij daarna voorlopig geen rust krijgt en dat vinden jullie allebei niet erg. Komt dit je bekend voor? Dan heb jij de afgelopen tijd vast al een keer een ritje gemaakt.


Oldtimer motorfietsen

Niet elke motor mag je zomaar een oldtimer noemen. Bij auto’s spreekt men van een oldtimer als de auto 25 jaar of ouder is. Een motor mogen we pas een oldtimer noemen als hij ouder dan 30 jaar is en zo veel mogelijk in originele staat blijft. Een klassieker wordt niet dagelijks gebruikt als vervoersmiddel. Motoren kunnen in verschillende klassen worden onderverdeeld. De leeftijd van een motor bepaalt wat voor bijnaam hij krijgt. Hieronder noemen we de namen die bij de verschillende leeftijden horen.

  •         Pioneer (1904 en ouder)
  •         Veteran (1905 - 1914)
  •         Vintage (1915 - 1930)
  •         Post-Vintage (1931 - 1940)
  •         Classic (na 1940)

De meest voorkomende merken van oldtimers zijn Indian, Harley-Davidson en Triump. Maar er komen ook vaak klassieke motoren van Ducati, Laverda, Moto-Guzzi en BSA voorbij.


Zijn er voordelen of vrijstellingen?

Als je een oldtimer motor hebt dan profiteer je van verschillende voordelen. Zo hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Een klassieker wordt niet dagelijks gebruikt en is vaak het tweede vervoersmiddel waar je af en toe mee het asfalt opgaat. Daarnaast is de verzekering goedkoper. Er wordt relatief weinig met deze bijzondere motoren gereden en ongelukken met klassiekers komen nauwelijks voor.

Een technische keuring is bij geen enkele motor verplicht en ook een oldtimer heeft daar vrijstelling voor. Natuurlijk is het wel goed om regelmatig alle onderdelen te laten controleren. Er wordt verwacht dat eigenaren van oldtimer motoren goed weten wat ze in huis hebben en het is voor de meesten ook een hobby. Goed onderhoud draagt bij aan de veiligheid en geen enkele motorrijder zit te wachten op ongelukken door achterstallig onderhoud. Met deze speciale regelingen lijkt het wel of het houden van een oldtimer wordt aangemoedigd. Je moet als eigenaar wel rekening houden met hogere onderhoudskosten dan bij een jongere motor. Onderdelen voor klassieke motoren zijn schaars en daarom ook kostbaar. Als er iets met de motor aan de hand is moet je meteen flink in je buidel tasten. Die hobby is niet voor iedereen weggelegd.


Waarde klassieke motoren

Heb jij een motor oldtimer en zou je uit nieuwsgierigheid willen weten wat hij waard is? Dan kun je een taxatie aanvragen. Natuurlijk wil dat niet meteen zeggen dat jij je klassieker moet verkopen. Dat bepaal je nog altijd zelf. Maar misschien wordt het onderhoud je te duur of zit je er aan te denken om na verloop van tijd toch afscheid te nemen van je oldtimer. Dan kan het handig zijn om te weten wat je er nog voor zou kunnen krijgen. Voor veel taxatieberekeningen en waardebepalingen moet je betalen. Op deze site kun je gratis een waardebepaling opvragen. Je hoeft alleen maar je motor aan te melden door hiernaast het kenteken in te vullen. Binnen 1 dag weet je wat jouw oldtimer waard is. Aanmelding is geheel vrijblijvend, dus je zit niet aan verplichtingen vast. Waarschijnlijk vind je eerst het rijden met je motor het belangrijkst en dat is terecht. Er komen nog heel veel mooie dagen, dus je mag je oldtimer best laten zien!




Vond je dit interessant om te lezen? Lees dan ook:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands