Wie een smartwatch draagt kan een boete verwachten
Een smartwatch is een leuke uitvinding, maar is het wel slim om er een te dragen in het verkeer? Het apparaatje verovert zo langzaamaan de markt, maar daarmee moeten we wel rekening houden met de wetgeving. Wie een smartwatch draagt kan namelijk rekenen op een fikse boete.
De smartwatch is een nieuwe gadget waarmee je alle functies van een smartphone om je pols kunt dragen. Een smartwatch lijkt op een horloge, maar het klokje is slechts een bijzaak. Het gaat vooral om alle andere, slimme mogelijkheden.
Smartwatch misschien toch niet zo slim
Een smartwatch heeft de eigenschappen van een smartphone en het uiterlijk van een horloge. Het is niet een vervanging voor je smartphone, je moet het eerder als uitbreiding zien. Wanneer je een appje, mailtje of bijvoorbeeld een telefoontje krijgt, ontvang je de melding op je smartwatch. Een inkomende oproep kun je ook met je smartwatch beantwoorden. Dit zou een gat in de markt worden, maar de overheid kan daar wel eens een stokje voor steken.
Verboden te dragen
Het dragen van een telefoon is verboden als je een gemotoriseerd voertuig bestuurt. Net als het klemmen tussen oor en schouder of bevestiging aan de pols. Dat laatste is precies het probleem bij de smartwatch. Je mag een telefoon of iets met dezelfde functie niet om je pols dragen. Er kunnen onveilige situaties ontstaan als je er op kijkt. Ook als je hem niet gebruikt terwijl je op je brommer of scooter zit, ben je in overtreding. Als je het er toch op waagt kun je een boete van maar liefst 230 euro verwachten.
Techblog Alwayswith kwam hier achter door navraag te doen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ministerie verwijst naar artikel 61a, waarin het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden wordt omschreven. De boete voor het bellen met een smartphone is lager dan het dragen van een smartwatch. Bellen tijdens het rijden op je motor of scooter kost je ongeveer 160 euro, dat is zo’n honderd euro minder dan het dragen van een smartwatch. Het kan nog zijn dat er een speciale wet voor het dragen en gebruiken van een smartwatch wordt uitgewerkt. Omdat de uitvinding nog zo jong is heeft de overheid nog geen concrete wetten opgesteld.
Horloge van de toekomst
Of de smartwatch nu nog een groot succes wordt of niet, maakt voor de meeste bedrijven geen verschil. Ze zijn al voordat het verwachte succes wordt uitgesproken begonnen met de ontwikkeling van allerlei applicaties voor het apparaatje. Denk aan een hardloop-app, een barcodescanner en een kompas-app. Die zijn veel interessanter voor op een smartwatch dan voor een smartphone.
Onzichtbaar op de motor
Misschien heb je als motorrijdend smartwatch-drager een klein voordeel. Waarschijnlijk bedekt je motorkleding het computertje waardoor het niet eens zichtbaar is. Daarnaast wordt door de meeste motorrijders een handsfree headset gebruikt, dus een smartwatch is voor deze groep waarschijnlijk minder interessant. Wie op de scooter stapt moet wel oppassen, de smartwatch zal bij normale kleding eerder in het oog springen. Het maakt uiteindelijk niet uit of je hem gebruikt of niet, je kunt hem beter in je zak of tas stoppen om een boete te voorkomen.
Veiligheid voorop
Het is vanzelfsprekend dat je vanwege de veiligheid geen smartphone in je hand mag dragen of gebruiken als je aan het rijden bent. Dat je alleen voor het dragen van je smartwatch al een boete kunt krijgen gaat misschien wat ver. Misschien heb je helemaal niet de intentie om het horloge te gebruiken als je op je motor of scooter stapt. Het is vooral makkelijk om hem om je pols te houden. Wat vind jij? Is het terecht dat er een boete wordt gegeven voor het dragen van een smartwatch of gaat de overheid hiermee te ver?