Veel snorfietsen op het fietspad
Er zijn verschillende manieren om van de ene naar de andere plaats te komen. Veel mensen gaan met de auto of met de fiets, maar ook snorfietsen zijn behoorlijk in trek. Met name in de grotere steden is de snorfiets een populair vervoersmiddel.
Die populariteit is terug te zien in de verkoopcijfers. In 2014 is de verkoop van snorfietsen gestegen met 2,2 procent. Er rijden nu zo’n 45.000 snorfietsen rond. Het aantal bromfietsen is met 12,3 procent gestegen naar een totale verkoop van 15.400 stuks. Met name 30-plussers rijden op een snorfiets. De grootste groep is tussen 46 tot 55 jaar. Zij gebruiken het dagelijks als voornaamste vervoersmiddel om naar hun werk te gaan.
Rijbewijs

Overlast
Met de stijging in verkoopaantallen vormen snorfietsen nog altijd een probleem voor het verkeer. Voor het fietspad rijden ze eigenlijk te snel en kunnen de veiligheid van fietsers in gevaar brengen. Een snorfiets veroorzaakt daarmee veel overlast op het fietspad. Snorfietsers manoeuvreren zich snel tussen fietsers door, maar fietsers horen een snorfiets niet altijd aankomen waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Botsingen komen dan ook met regelmaat voor doordat bijvoorbeeld een fietser plotseling afslaat zonder waarschuwing of de snorfietser de verkeerssituatie verkeerd inschat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Om op de rijbaan mee te gaan met het gemotoriseerde vervoer moeten snorfietsen eigenlijk sneller rijden, anders lopen ze zelf gevaar tussen de auto’s. Het snelheidsverschil is nu nog te groot. Snorfietsen zijn ook niet altijd goed zichtbaar en auto’s die achter elkaar aanrijden kunnen niet altijd zien wat er vooraan gebeurt. Alleen bij inhalen zien ze dan de snorfiets voorop rijden, maar dan is het misschien al te laat. Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan de verschillende mogelijkheden voor de snorfietsen om veilig in het verkeer mee te gaan.Snorfietsen op de rijbaan
