Verkeersregels buitenland
Wat in Nederland heel vanzelfsprekend is, kan in het buitenland wel heel anders zijn. En waar je hier niet aan had gedacht is in andere landen soms verplicht. Ben jij goed op de hoogte van de verkeersregels in andere Europese landen als je met je motor op vakantie gaat? Heb jij altijd een veiligheidshesje bij je? Weet je hoe hard je in andere landen mag rijden? Waar mag je met je motor niet een file inhalen? En ben je als motorrijder vrijgesteld van het gebruik van een Autobahnvignet? Lees snel verder voor de regels in de meest bezochte vakantielanden van Europa.
Duitsland
Een belangrijke regel waar je je in Duitsland nog aan moet houden is het filerijden. Je mag daar met je motor niet tussen langzaam rijdend of stilstaand verkeer doorrijden. Op bepaalde wegen geldt geen maximumsnelheid. Je kunt hier dus flink gas geven. Als je een aanhanger bij je hebt mag je niet sneller dan 60 kilometer per uur rijden. Je bent daarnaast verplicht om als motorrijder altijd een reflecterend vestje bij je te hebben.
België
In België zijn ze streng voor wat betreft de motorkleding. Er mag geen stukje lichaam zichtbaar zijn. Alles moet bedekt zijn. Je bent verplicht om handschoenen te dragen. Je jas moet lange mouwen hebben en je moet een broek of motoroverall en laarzen dragen waarmee ook je enkels bedekt en dus beschermd zijn. Deze kledingvoorschriften gelden ook voor bijrijders. Bij langzaam rijdend of stilstaand verkeer mag je als motorrijder tussen de voertuigen doorrijden, mits je je aan de volgende regels houdt. Je mag niet sneller dan 50 kilometer per uur rijden en het snelheidsverschil met het fileverkeer mag niet groter dan 20 kilometer per uur zijn.
Scandinavië
Uitzonderlijke verkeersregels zijn er in de Scandinavische landen niet. In Noorwegen geldt op de snelweg een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. In Zweden en Finland is dat 120 kilometer per uur. Het enige puntje waar je rekening mee moet houden is dat snelheidsovertreders in deze landen hard worden aangepakt.
Verenigd Koninkrijk
Voor ons is de meest lastige regel in het Verenigd Koninkrijk het links rijden. Als je dat eenmaal doorhebt is de rest niet zo moeilijk. De maximum toegestane snelheid wordt in mijlen aangegeven. Binnen de bebouwde kom is dat 48 kilometer per uur. Daarbuiten mag je 96 km/u en op de snelweg mag je 112 km/u rijden. Meer bijzonderheden zijn er niet bij onze overzeese buren.
Frankrijk
De Fransen hebben een hele lijst samengesteld met regels waar je je als motorrijder aan moet houden. Als eerste moet je een alcoholtester bij je hebben. Je krijgt nog geen boete als je er geen hebt, maar volgens de wet is het wel verplicht. Bij slecht weer of rijden in het donker moet je reflectiekleding dragen. Een flitspaalwaarschuwing op apparaten is in heel veel landen verboden. Als je dit wel op je navigatiesysteem of telefoon hebt geïnstalleerd kun je in Frankrijk een boete van €1.500,- verwachten. Van dat geld kun je een mooie vakantie plannen. Heb je nog geen twee jaar je motorrijbewijs? Dan mag je op de snelweg niet harder dan 100 kilometer per uur rijden.
Zwitserland
In Zwitserland ben je verplicht een Autobahnvignet te hebben als je de snelweg op gaat. Dat geldt voor alle voertuigen die op de snelweg mogen komen. Deze sticker is een jaar geldig en kun je bijvoorbeeld aan de binnenkant van je ruitje plakken. Net als in Frankrijk is ook in Zwitserland het gebruik van een flitspaalverklikker streng verboden. Wordt je gecontroleerd? Dan kun je ook hier een fikse boete verwachten. In Zwitserland moet je als brildrager vanwege de veiligheid zorgen dat je een reservebril of extra lenzen bij je hebt.
Oostenrijk
In Oostenrijk gelden dezelfde regels als in Zwitserland. Oostenrijk heeft er alleen nog een paar wetten bij bedacht. Je mag namelijk van middernacht tot vijf uur ’s ochtends niet harder dan 100 kilometer per uur over de snelweg. Er zijn twee uitzonderingen: over een deel van de A1 en de A2 mag je wel 24 uur per dag 130km/u rijden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een EHBO-kit bij je hebt. Dat hebben ze in Oostenrijk verplicht gesteld. Als je van plan was een leuk filmpje van je motorrit te maken kun je dit idee beter bewaren voor een ander land. Oostenrijk is een van de weinige landen waar een action camera verboden is. Door het gebruik en de verspreiding van beelden van een action cam wordt de privacy van anderen geschonden en dat mag niet.
Italië
Als je naar Italië gaat mag je een aanhanger meenemen. Een reflecterend vest is verplicht als je met pech langs de weg komt te staan. Kinderen mogen in Italië vanaf 5 jaar mee achterop de motor. Tot een bepaalde lengte moeten ze wel in een kinderzitje plaats nemen.
Spanje
Motorfietsen zijn in Spanje verplicht om overdag de lichten te voeren. Wil je in dit land met je motor op vakantie? Hou er dan rekening mee dat je hier ‘s avonds niet met een aanhanger achter je motor mag rijden. Een reflecterend hesje is hier niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Het is sowieso aan te raden om altijd reflecterende kleding bij je te hebben. Je bent als motorrijder kwetsbaar en met opvallende kleding is de kans om aangereden te worden veel kleiner.
Portugal
In Portugal moet je je naast de reguliere verkeersregels ook aan een paar andere afspraken voor motorrijders houden. Als je nog geen jaar je rijbewijs hebt mag je op de autoweg niet harder dan 90 kilometer per uur gaan. Portugal heeft daarnaast als enige land een bijzonder inhaalverbod. Motorrijders mogen daarbij geen andere motorvoertuigen inhalen. Ook is hier het gebruik van een action cam verboden.