Verplichte items om mee te nemen op de motor per land
Met de motor op vakantie gaan is ontzettend gaaf. Je kan veel zien en doen. Je hebt je eigen vervoer en entertainment bij je, namelijk je motor zelf. Bovendien kan het zo goedkoop of luxe als je zelf wilt. Als je met de motor op vakantie gaat in Europa zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo zijn er in ander landen soms andere regels en gebruiken. Een goede voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen.
Denk bij het bagage inpakken aan waar je naar toe gaat. Ook binnen Europa zijn er verschillende verkeersregels per land. Per land verschilt het bijvoorbeeld welke items je verplicht mee moet nemen op de motor. Hieronder een overzicht.
Nederland
In Nederland zijn de regels op het gebied van wat mee te nemen op de motor heel soepel. Je hoeft namelijk niks verplicht bij je te hebben onderweg. Het verplicht moeten volgen van de verkeersregels is logisch. Het enige wat specifiek voor motorrijders geldt dat ze moeten hebben is een rijbewijs, kentekenbewijs en het dragen van een goedgekeurde helm.
België
Als je gaat motorrijden in België ben je verplicht om voor jou en je eventuele passagier een reflecterend hesje mee te nemen. Je moet deze te dragen bij pech of een ongeval. Een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht op de motor.
België is een van de weinige landen waarbij de verplichte motorkleding niet stopt bij alleen de helm. Bestuurders en passagiers van motoren moeten handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall dragen. Ook moet je laarzen of stevige, hoge schoenen dragen die de voet en enkels beschermen en bedekken.
Luxemburg
Luxemburg is een land dat motorrijders en hun motoren streng controleert. Een motor moet verplicht uitgerust zijn met losse reflector buiten het standaard achterlicht. Bovendien moet er in de uitlaat een dB killer zitten zodat andere weggebruikers en bewoners minder overlast hebben aan het geluid van de vele motoren die door het land toeren. Een uitzondering op deze regel is motorfietsen die uitgerust zijn met de standaard uitlaat die oorspronkelijk ook geen dB killer had.
Het enige dat een motorrijder verplicht bij zich moet hebben is een veiligheidshesje. Wel wordt aanbevolen om ook een EHBO kitje bij je te hebben.
Duitsland
Buiten dat veel Nederlandse motorrijders niet weten dat je in Duitsland niet tussen de file door mag rijden met de motor, zijn er meer regels speciaal voor motorrijders. Sommige wegen hebben bovendien een aparte snelheid voor motoren. Soms zijn zelfs motoren helemaal niet toegestaan. Steeds meer wegen die populair zijn bij motorrijders zijn in het weekend afgesloten voor motoren.
Elke motorrijder is in Duitsland verplicht om een veiligheidshesje en EHBO kit mee te nemen. En voor de brildragende motorrijders geldt dat zij verplicht een reservebril of -lenzen mee moeten nemen.
In Duitsland zijn er in veel steden milieuzones ingesteld. Dit houdt in dat oudere (vooral diesel) auto’s het centrum van deze steden niet meer in mogen. Veel voertuigen zijn in deze centra verplicht een milieusticker te hebben. Gelukkig gelden deze regels niet voor motoren. Meer informatie over milieuzones in Duitsland kan gevonden worden via de website van de ADAC.
Oostenrijk
In Oostenrijk zijn de regels voor de motor vergelijkbaar met de regels in Duitsland. Op de motor moet je verplicht een reflecterend hesje meenemen. Bovendien zijn, net als in Duitsland, een EHBO kit en reservebril verplicht. Ga je in Oostenrijk de snelweg op? Zorg dan dat je een passend vignet hebt gekocht. Een vignet voor de motor is een sticker die geplakt moet worden op een goed zichtbare plaats. Plak de sticker bijvoorbeeld op het voorspatbord, het windscherm of handkappen. Wees voorzichtig met de sticker op de kuip te plakken. Wanneer je de sticker verwijderd kan de lak beschadigen.
Ook in Oostenrijk maken ze gebruik van milieuzones. Maar net als in Duitsland gelden deze niet voor motoren.
Zwitserland
Ook al wordt er hier bijna niet meer op gecontroleerd, ook in Zwitserland ben je als motorrijder verplicht om een reservebril mee te nemen. Verder hoef je niks verplicht mee te nemen.
Let op dat de boetes voor snelheidsovertredingen in Zwitserland erg hoog zijn. Voor een overschrijding van 21 km/h binnen de bebouwde kom betaal je al gauw 600 euro. Boven de 30 km/h te hard worden de boetes inkomensafhankelijk.
Frankrijk
Frankrijk is het enige land in Europa waar het verplicht is om een alcoholtester bij je te hebben. Alcoholtesters zijn te koop bij de ANWB winkels en bij Franse tankstations. Ook moet je als motorrijder verplicht een reflecterend hesje meenemen. Bij slecht weer of bij rijden in de nacht is het dragen van reflecterende kleding verplicht. Op deze motorkleding moet reflectiemateriaal zijn aangebracht van minimaal 150 cm2.
Andere landen
Op de website van de ANWB kan je per land kijken wat je verplicht moet meenemen op de motor. Ook geven ze verdere tips die handig zijn om te weten.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:
- Vakantiegeld; zet het opzij voor deze motoren
- Motorroute - Rondje Luxemburg
- Motorroute - Weser Bergland route (DE)
- Motorroute - Aanrader: route in België
- Lange afstanden rijden met je motor: 5 tips
Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motor, scooter, quad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.