Wat je nog niet wist over het TT-Circuit in Assen
Komend weekend staat het circuit van Assen weer in het teken van de Dutch TT. Er komen zaterdag naar verwachting zo’n 100.000 liefhebbers van de motorsport naar Assen om de 85e Dutch TT te aanschouwen. Het TT-Circuit is hét circuit als we het hebben over motorsport. Wat weet jij eigenlijk van het Circuit van Drenthe?
Het TT-Circuit is één van de beroemdste motorcircuits van de wereld, maar hoe komt dat toch? Is het ruim 4 kilometer lange stukje asfalt echt zo bijzonder dat er in de hele wereld over wordt gesproken? Ja, dat is het zeker. En na het lezen van deze weetjes begrijp je waarom.
Wist je dat...
...het circuit zoals we dat nu kennen nog maar vijf jaar bestaat?
De eerste officiële motorrace werd in 1925 over de straten van de omgeving van Assen gereden. De route liep over onverharde wegen, dwars door dorpjes en over bruggetjes van twee planken breed. Met name geld speelde een rol in de jaarlijkse verandering van de route. Pas in 1955 werd er een permanent circuit aangelegd met de beroemde bochten zoals de Bedeldijk, Stroomdrift en De Vennen. Deze bochten verdwenen in 1985 weer toen het circuit werd ingekort. In 2005 werd de laatste verandering tot nu toe doorgevoerd. De Noordlus is daarbij verdwenen, waardoor het circuit werd ingekort naar 4,5 kilometer, de exacte lengte is 4,542 kilometer. De meest spectaculaire bocht, de Geert Timmer bocht is wel gespaard gebleven.
...één wijk in Assen altijd klaagt over het circuit?
Baggelhuizen is waarschijnlijk de meest bekende, of beruchte (het is maar net hoe je het bekijkt), wijk van Assen. Hier heeft namelijk een heel klein groepje inwoners een stichting opgericht om melding te doen van geluidsoverlast op en rond het TT-Circuit. Deze stichting wordt vaak in het gelijk gesteld, wat tot veel frustratie bij andere motorsportliefhebbers en zelfs inwoners leidt.
...winnen op TT het belangrijkste doel van Streuer en Schnieders was?
Voor het bekende zijspanduo Egbert Streuer en Bernard Schnieders was winnen op het TT-Circuit veel belangrijker dan wereldkampioen worden. Egbert Streuer is een bekende zijspancoureur die samen met bakkenist Benard Schnieders drie jaar op rij wereldkampioen werd met de zijspan. Na 1986 haalden ze nog vijf jaar achter elkaar de top drie. Streuer en Schnieders kwamen allebei uit Assen, maar het lukte ze maar niet om op het TT-Circuit een overwinning te behalen. Dat doel werd veel belangrijker dan wereldkampioen worden. In 1987 won het duo dan eindelijk de Grand Prix in Assen.
…de MotoGP wereldwijd het vaakst op het circuit in Assen is gereden?
Al 80 jaar worden de Grand Prix races op het TT-Circuit in Assen gereden. Geen enkel ander land is zo lang gastland van dit evenement geweest. Fans van de MotoGP beschouwen het TT-Circuit ook wel als mooiste Grand Prix circuit van de wereld.
...het TT-Circuit 12 geluidsdagen heeft?
Dat is inclusief trainingsdagen, dus er worden ongeveer vier evenementen per jaar georganiseerd. Er wordt al jaren gepleit voor 24 dagen, maar dat voorstel is er mede door het protest van de Stichting Geluidshinder Baggelhuizen nog niet officieel door.
… de beker die Wil Hartog won op TT door zijn zoontje is verkocht?
Hartogs’ zoontje heeft de trofee van de kamer met alle bekers gepakt en op Koninginnedag verkocht op de rommelmarkt omdat hij geld wilde verdienen. Inmiddels is er een museum opgericht om alle prijzen tentoon te stellen. Wil Hartog was misschien wel de meest succesvolle Nederlandse motorcoureur die op het TT-Circuit verschillende prijzen in de wacht sleepte. In de tijd dat zwarte motorkleding gebruikelijk was viel hij met zijn lengte en zijn witte pak wel op. Hij werd daarom ook wel ‘De Witte Reus’ genoemd. Andere bekende coureurs die verschillende zeges behaalden op het TT-Circuit waren Cees Doorakkers, Jurgen van den Goorbergh, Hans Spaan, Wilco Zeelenberg, Michael van der Mark en het jonge talent Bo Bendsneyder.
...dit jaar de eerste WK Motorcross op het TT-Circuit wordt gereden?
Dit jaar wordt voor het eerst de Motorcross Grand Prix van Nederland op het TT-Circuit georganiseerd. Aan deze ronde in het FIM MXGP Wereldkampioenschap Motorcross doen coureurs vanuit meer dan 20 landen mee. Voor deze race moet alleen wel zand komen, heel veel zand. De Defensie, wiens terrein aan het TT-Circuit grenst gaat dit leveren.
...dat het TT-Circuit een eigen museum heeft?
Het TT-Circuit heeft een eigen museum gekregen. Oke, het is nu nog maar tijdelijk, maar er wordt wel gesproken over een permanent museum. Het tijdelijke museum is nog tot na de races van komend weekend te bezoeken. Nu zijn de bezienswaardigheden nog verspreid over verschillende locaties, maar later dit jaar wordt duidelijk of het TT Museum permanent in Assen komt.